KIINNOSTAAKO KIRJALLISUUS?

Muutama viikko sitten vein isot kasat tavaroita kirpparille, josta olin varannut muutama kuukausi aiemmin pöydän viikoksi. Tavaroiden seassa oli lastenleluja, aikuisten vaatteita, sisustus- ja kodintavaraa sekä kirjoja. Sisustuskirjat liikkuivat aika hyvin, mutta romaanit eivät. Tämä sai minut ajattelemaan.
Kierrän paljon kirpputoreja ja olen huomannut, että kirjoja sieltä löytyy edullisesti ja paljon. Monesti mietin, että arvostaako ihmiset enää kirjallisuutta? Itsellä oli esimerkiksi 6 kappaleen kirjasetti 10 euron hintaan, mutta se ei liikkunut silti minnekään. Kirjat olivat erittäin siistejä ja uudesta kirjasarjasta, joka on melkoisen suosittu. Joko oikeat ihmiset eivät sattuneet pöytäni luokse tai kirjoja ei vain enää lueta niin paljoa.

Kierrellessäni kirpputoreilla näen paljon pöytiä, joiden myyntiaika on loppumassa. Rekissä ja pöydän kulmassa keikkuu -50% lappu ja pöydät notkuvat kirjoja. Jo lähtöhinnat ovat naurettavan alhaiset, mutta siltikään ne eivät vain liiku ostajien ostoskoreihin. Luetaanko kirjoja nykyään niin paljon ipadeilta, lainataan kirjastosta vai eikö aika vaan riitä niiden lukemiseen?

Lapsella on aika hyvät kirjakokoelmat, joista 80% on ostettu kirpputorilta ja aivan muutama saatu tai ostettu kaupasta. Kirjat ovat arvokkaita, joten minusta on erittäin järkevää hankkia ne käytettynä. Vasta ostimme kasan muumikirjoja, joita lapsi rakastaa. Niiden hinta olisi uutena päätä huimannut verrattuna kirpputorin hintoihin. Meillä luetaan lapsen kanssa paljon ja itsekin luen melko paljon, kunhan jaksan iltaisin vielä lapsen nukahdettua ottaa kirjan käteen. Viime vuonna taisin noin 10 kirjaa lukea läpi. Kirjastosta en uskalla lainata vielä pienelle mitään, mutta itselle sieltä haen ajoittain. Kaikkeahan ei tarvitse omistaa, mutta silti tämä asia minua mietityttää. Parhaimmat kirjat on ihana omistaa ja lukea vielä joskus uudelleen. Klassikot saa jäädä kirjahyllyyn ja ilostuttaa seuraavaa sukupolvea. Onko kirjojen aika silti ohi?

Olisi hauska kuulla teidän mielipiteitänne asiasta. Mikseivät ne kirjat vain liiku niin hyvin kuin esimerkiksi lastenlelut ja muut tarvikkeet? En itsekään väitä, että joka kerta kirpputorilta tullessani kävelisin kirja kädessä, mutta olen monet kerrat hankkinut edullisesti keittokirjoja, romaaneja, sisustuskirjoja- ja lehtiä sekä lastenkirjoja. Ostetaanko lastenkirjoja helpommin kuin aikuisten? Niiden käyttöaste taitaa olla suurempi kuin aikuisten. 

Tunnisteet: ,