TAAPERON RUOKAVALIO / SOKERILLA VAI ILMAN?


Olen pitkään pyöritellyt mielessäni tätä aihetta koskien taaperoiden ruokavaliota; sokerilla vai ilman? Meillä välteltiin kaikkia alle 1-vuotiaalta kiellettyjä ruoka-aineita sääntöjen mukaisesti niin kauan kuin tuota vauva-aikaa elettiin. Nyt kun tytöllä on ikää jo 1v 7kk, niin olen miettinyt koska sitä kakkua laitetaan pöytään?

Monesti saa kyllä kuulla kyläilessä; " Eikö sitä kakkua vieläkään?" Ja usein vastataan, että sitten kun tyttö täyttää 18 vuotta, niin hän saa herkutella miten haluaa. Oikeasti emme ole määritelleet mitään ikärajaa kakuille ja suolaisille herkuille. Monen olen kuullut 2-vuotissyntymäpäivillä antaneen juhlasankarille synttärikakkua. Olisikin kiva kuulla, että miten teidän perheessä nämä herkkujutut ovat ratkenneet?


Viime viikolla tyttö sai maistaa mokkapalan taikinaa. Kyllähän se makeana herkkuna tytölle maistui, mutta jotenkin nousi niskakarvat pystyyn; jokaisella suupalalla pelkään, että se on menoa nyt. Pieniä maistiaisia hän on viime aikoina saanut, mutta koen etten haluisi jokaisella kyläilyllä tai juhlissa antaa makeaa tai sitä suolaisempaa ( itse leivotut minusta enemmän kuin ok, mutta suolaiset mäkit ja heset no no) Alkaako lapsi nopeasti odottaa kahvipöydässä herkkuja kun kyläillään, jos siihen totuttaa? Tuntuu itsestä hassulta tarjota epäterveellisiä herkkuja, joita hän ei oikeastaan vaadi? Tottakai äidin kädessä herkku kiinnostaa, mutta hänestä herkkuja ovat myös erilaiset hedelmät kuivattuina tai tuoreina, naksut ja smoothiet. Ei niihin herkkuihin kuole, mutta pelkään ronkelin ruokailijan tulevan entistä ronkelimmaksi, jos herkut alkavat kutkuttaa makunystyröitä.


Tässä aiheessa on niin monia puolia, etten osaa varmasti kaikkia edes miettiä. Minusta mikään vaihtoehto ei ole tuomittava, jos se sopii koko perheelle. Kunhan näitä perheen toiveita sitten muistetaan kunnioittaa; ei kai muulla väliä? Saataisiinkohan rakentavat keskustelut aikaiseksi, joista saisi vinkkejä omaan arkeen?

Tunnisteet: