Kaksplus.fi

10.3.2017

TAAPERON RUOKAVALIO / SOKERILLA VAI ILMAN?


Olen pitkään pyöritellyt mielessäni tätä aihetta koskien taaperoiden ruokavaliota; sokerilla vai ilman? Meillä välteltiin kaikkia alle 1-vuotiaalta kiellettyjä ruoka-aineita sääntöjen mukaisesti niin kauan kuin tuota vauva-aikaa elettiin. Nyt kun tytöllä on ikää jo 1v 7kk, niin olen miettinyt koska sitä kakkua laitetaan pöytään?

Monesti saa kyllä kuulla kyläilessä; " Eikö sitä kakkua vieläkään?" Ja usein vastataan, että sitten kun tyttö täyttää 18 vuotta, niin hän saa herkutella miten haluaa. Oikeasti emme ole määritelleet mitään ikärajaa kakuille ja suolaisille herkuille. Monen olen kuullut 2-vuotissyntymäpäivillä antaneen juhlasankarille synttärikakkua. Olisikin kiva kuulla, että miten teidän perheessä nämä herkkujutut ovat ratkenneet?


Viime viikolla tyttö sai maistaa mokkapalan taikinaa. Kyllähän se makeana herkkuna tytölle maistui, mutta jotenkin nousi niskakarvat pystyyn; jokaisella suupalalla pelkään, että se on menoa nyt. Pieniä maistiaisia hän on viime aikoina saanut, mutta koen etten haluisi jokaisella kyläilyllä tai juhlissa antaa makeaa tai sitä suolaisempaa ( itse leivotut minusta enemmän kuin ok, mutta suolaiset mäkit ja heset no no) Alkaako lapsi nopeasti odottaa kahvipöydässä herkkuja kun kyläillään, jos siihen totuttaa? Tuntuu itsestä hassulta tarjota epäterveellisiä herkkuja, joita hän ei oikeastaan vaadi? Tottakai äidin kädessä herkku kiinnostaa, mutta hänestä herkkuja ovat myös erilaiset hedelmät kuivattuina tai tuoreina, naksut ja smoothiet. Ei niihin herkkuihin kuole, mutta pelkään ronkelin ruokailijan tulevan entistä ronkelimmaksi, jos herkut alkavat kutkuttaa makunystyröitä.


Tässä aiheessa on niin monia puolia, etten osaa varmasti kaikkia edes miettiä. Minusta mikään vaihtoehto ei ole tuomittava, jos se sopii koko perheelle. Kunhan näitä perheen toiveita sitten muistetaan kunnioittaa; ei kai muulla väliä? Saataisiinkohan rakentavat keskustelut aikaiseksi, joista saisi vinkkejä omaan arkeen?

7 kommenttia:

 1. Meillä sai tyttö 1v synttäreillään maistaa kakkua, ja muutenkin saa maistaa jos jotain pullaa tms herkkua on tarjolla. Nyt neiti on 1,5v. Karkkia eikä suklaata anneta, mutta muuten ollaan otettu aika rennosti asian kanssa (joidenkin mielestä varmasti liiankin rennosti) :) Toki mieluummin ollaan antamatta herkkuja mutta välillä saa maistaa. Omaa pullaa/kakkupalaa/leivonnaista en pienelle antaisi, maistaminen riittää. Tytöllä on kyllä hyvä ruokahalu eikä ole mitään mitä hän ei suostuisi syömään ja tuoreita hedelmiä syödään päivittäin. Lapsuudenkodissani ei ollut ikinä karkkipäiviä eikä herkuista tehty isoa numeroa, joskus niitä ostettiin ja joskus ei ja luulenkin että sitä kautta ainakin minulle ja sisaruksilleni on syntynyt ihan normaali suhtautuminen herkkuihin ja ollaan kaikki ihan normaalipainoisia oltu aina. Toki ihmiset on erilaisia ja joillakin "herkkupäivä" toimii paremmin tai muuten lähtee lapasesta :) Ja myös jos oma lapseni olisi valikoiva ruokien suhteen pelkäisin varmasti että alkaa "vaatimaan" sokeriherkkuja kun kerran niiden makuun pääsee. Nää on vaikeita juttuja miettiä kyllä! :D Mutta oma kantani asiaan on että kohtuudella kaikkea niin kai lapsi siitäkin oppii terveen lähestymistavan ja sokerin "kohtuukäytön" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohtuus on tässä varmasti avain asemassa, eikä kannata liikaa kieltää eikä tarjota. Keskitie olisi löydettävä ja sitä tässä etsitäänkin. En ole vielä päässyt niin pitkälle ajatusteni kanssa, että kannatanko karkkipäivää vai en, mutta voisi ainakin kyläilyjen yhteydessä herkkuja rajoittaa, ettei nopeasti opi siihen tapaan, että kyläily = herkut. Näissä on monia toimitatapoja ja kiva kuulla niihin näkökantoja. Ehkä mekin löydämme oman oikean tien. :) Kiitos kommentistasi.

   Poista
 2. Meillä on 1- ja 3-vuotiaat lapsoset. Esikoinen sai maistaa kakkua 1v synttäreillään (kun mies välttämättä halusi), mutta seuraavat sokerit tulivat paljon myöhemmin. Kuopus tutustui sokeriin jo hieman alle 1-vuotiaana, kun nappasi isosiskon lautaselta lusikan ja pisti suuhunsa...

  Olen ajatellut asian niin, että kun meillä arkeen eivät sokeroidut tuotteet kummallakaan kuulu, niin se ei kovasti haittaa, jos sokeria sitten syö joskus kahvipöydissä. Kummallekaan emme aktiivisesti tarjoa sokeria, paitsi isommalle ehkä joskus jäätelöä. Ja välipalalla syödään aina kunnon välipala ennen mahdollista kakkua tai muuta vastaavaa. 3-vuotias syö samaa ruokaa kuin mekin ja saa myös samat herkut. Jos emme halua hänen herkuttelevan, niin emme sitten itsekään herkuttele tai herkuttelemme hänen mentyään nukkumaan (jota teemme kyllä paljon). 1-vuotias ei vielä osaa herkkuja pyytää, eikä niitä saa, vaikka pyytäisikin. Luulen, että noin 2-vuotiaana hän alkaa tajuamaan, mistä jää paitsi ja silloin saa siirtyä samanlaiseen herkutteluun kuin siskonsa.

  En pidä lisättyä sokeria minään myrkkynä. Samaa glukoosia tulee lopulta elimistössä niin sokerista kuin muistakin hiilihydraateista. Lapsemme ovat pieniruokaisia, joten emme halua kuitenkaan syöttää heille arjessa tyhjää energiaa lisätyn sokerin muodossa. Olemme mielestäni kohtuullisesti onnistuneet, sillä vaikka 3-vuotiaamme tykkää kovasti kakusta ja jäätelöstä, niin hän pitää edelleen myös kovasti rusinoista ja muista kuivatuista hedelmistä, marjoista ja tuoreista hedelmistä, maustamattomasta jogurtista ja sokerittomista muroista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me myös herkuttelemme piilossa, jos emme halua lapsen himoitsevan meidän herkkuja. Kunnon välipalat ja ruuat minunkin mielestäni kuuluu aina syödä ennen herkkuja. Sehän nyt on todistettu niin monesti, ettei se napa vedä enää ruokaa, jos ensin herkutellaan ;>

   Lisättyä sokeria yritän vältellä ihan jogurteista alkaen, koska helposti se sokerimäärä päivän aikana voi noustakin melko korkeaksi, varsinkin kun meillä esim. näitä jogurtteja syödään usein, kun puuro ei tytölle maistu. Toivoisin myös, että meillä säilyy nuo "terveelliset herkut", eli hedelmät, rusinat yms. Niillä voi sitten tuoda arkeen herkuttelun makua.

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 3. Meillä sai maistaa 1v synttärikakkuaan. Sen jälkeen on VÄLILLÄ saanut jotain herkkua kuten pienen palan pullaa tms. Ensin olin ehdottomasti sitä mieltä että ei sokeria ikinäkoskaanmilloinkaan eikä meillä mitään vanukkaita tai muita sokeroituja moskia syödä. Meillä saadaan joskus niitä herkkuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä aika samanlainen linja ollut ajattelun ja toiminnan tasolla kuin sinullakin ;> Lipsuttu, mutta päälinjat vedetty aika tiukalle "moskan" suhteen. Pieniä maistiaisia, mutta en tiedä koska siirrytään niihin kokonaisiin "herkkuannoksiin" :)

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 4. Meillä on saanut kyllä leivonnaisia yms sellaisia syödä ehkä juuri tuon ikäisestä, mutta karkkia ja sellaista emme ole syöttäneet. Nyt lähemmäs 4 -vuotiaalle ostin ihan tavallisia karkkeja (enkä esim. suklaarusinoita), niin ei välittänyt.

  VastaaPoista

Kommentit ovat tervetulleita. :>